Project Pegasus

Article Index

In October 2015, Governing Benchers voted in favour of Project Pegasus: a development to renew and refit the facilities of the 1950s Treasury Building to ensure the Inner Temple can meet the future needs of every part of its membership and the wider profession. 

For the full presentation in PDF form, please click here.

It illustrates the proposals that have been drawn up for the Inn by Hugh Broughton Architects over the last six months, in response to a project brief prepared under the guidance of the Project Pegasus Steering Committee, chaired by the Reader. The designs form the basis of a planning application, submitted on 31 January 2017.

The aim of this section of the website is to inform Members, Professional Tenants, Residents and Stakeholders about Project Pegasus and what it is intended to provide. It is an opportunity to contribute any comments they think will assist in ensuring that the Project fulfils the Inn’s requirements as fully as possible.

Comments can be sent to views@innertemple.org.uk


Project Overview 

Project Overview Front Elevation

The Inner Temple vision for this vital redevelopment is to create attractive, flexible space with state-of-the-art facilities.

The revitalisation of the Inn will secure the long term future of the Inn and ensure members and the people who use the Inn have the services and facilities to create a vibrant legal profession.

                                                                                                             (Proposed south facing elevation showing the mansard roof extending across the Hall and Treasury with dormer windows to rooms behind.)

The proposals extend through the whole of the Treasury Building. 

Project Pegasus is seen by the Inn as a unique opportunity to provide accommodation, which will support the activities of the Bar for generations to come. This will be achieved by the following:

• The creation of a high quality Education and Training Centre for students and barristers which combines an auditorium, training rooms and associated break out space within the third and fourth floors of the extended building.

• Improvements to the basement kitchen and staff areas and inclusion of additional serveries to support increased catering activity in the building.

• Re-allocation and refurbishment of offices within the Treasury and which relate to the core functions of the building; education and training, library, catering and the Treasury itself.

• Extension and enhancements to circulation including access stairs, escape stairs, lifts, WCs and support areas.

• Enhanced environmental, mechanical and electrical installations to improve building performance and meet the requirements of contemporary, high quality education space.

• Improved storage.

• Maintenance of existing services within the Bench Apartments and the lower level of the library, albeit with inevitable alterations being necessary to the latter space.

• Completion of Sir Hubert Worthington’s original design.

 North facing elevation

                                              (Proposed north facing elevation showing the mansard roof extending across the Hall and Treasury and the new lift shaft and escape stair.)

 


History of the Building 

1940s rebuilding

 In 1941, the previous Hall, Library and Treasury buildings were destroyed by enemy action. After the war, Sir Hubert Worthington was commissioned to design the replacement Hall, Library and Treasury Office. His scheme included a mansard roof spanning across the Hall and Treasury, and is shown
in the drawing below.

                                                                                                                                                                                

(The Hall was destroyed by enemy action in 1941. The current Hall and Treasury are largely built on the foundations of the original building.)                                                                                                              

Progress of the replacement building was very slow. As plans changed and costs spiralled, the War Damage Commission lost patience at the apparent absence of project management.

In November 1953, Worthington was dismissed and replaced by his junior associate T.W. Sutcliffe, who presented revised plans to the Inn’s Executive Committee including a number of suggested savings to reduce costs.

The first saving on the list was to omit the mansard roof above the Library, and replace this with a flat roof. This saving was duly adopted, and only the mansard above the Hall was thus retained, hence the existing roof form. The building was finally opened in 1958. The proposals shown in this exhibition will complete Sir Hubert Worthington’s design with the construction of a clay tiled mansard spanning across both buildings.

Read more about the Inner Temple's History here.


Sir Hubert Worthingtons Designs(Sir Hubert Worthington’s designs of the Hall and Treasury included a mansard roof extending across both parts of the building.)


Proposed Ground Floor 

All students and visitors to the Education and Training Centre, Bench Apartments and the Library will enter through the main Treasury entrance.

Visitors will be greeted by a receptionist, who will then direct them either to the upper floors or to the adjacent Treasury offices.

Ample lift lobbies have been included at each level to provide space for waiting.

Toilets, shower rooms and cloakroom facilities throughout the ground floor will be enhanced. The Committee Room will be converted to provide an office for the Treasurer and a cloakroom for visitors to the first floor Bench Apartments. 

The Inn’s own offices will also be refurbished and adapted to improve functionality and flexibility. The existing reception desk will be removed and partitions within the main office area will be stripped out to improve efficiency.

Proposed Ground Floor Display
Click image to enlarge


Proposed Second Floor 

Proposed Second Floor

The layout of the Library will be largely preserved at second floor level, although spatially it will be significantly adapted by the infilling of the third floor above to create the Education and Training Centre.

The infill floor will be formed in steel and concrete to maximise acoustic isolation between the floors.

 

(Proposed Library Room C with lower ceiling to allow construction of the Education and Training Centre on the third floor above)

Where new finishes are required, the approach to the interior design will follow the existing, with a firm focus on crafted oak joinery with moulded details.

It is currently proposed that visitors to the Library will enter through the main Treasury entrance and use the new lifts, although the existing Library entrance will be maintained. Library users will enter into a new space lined with books and with clear sight lines to the Library desk, which will be maintained in its current position. Existing Library offices arranged off the Library stair will be maintained and refurbished.

Proposed Second Floor Display
Click image to enlarge


Proposed Third Floor 

Proposed Third Floor

The auditorium, related break out space and Education and Training offices are located within space currently occupied by the upper balcony level of the Library. These spaces will be served by the new lift core and the main Treasury stair, which will be extended from first to third floor level.

 

(Proposed Auditorium)

 

A stair is constructed between third and fourth floors to allow people to move between the auditorium and training rooms on the fourth floor. This stair will complement the lift service.

The auditorium contains 120 seats arranged in a horseshoe shape with a pitched floor and offset seating to maximise visibility to the stage and screen. State of the art audio visual installations and carefully integrated lighting will be matched with the very best acoustic and interior design to ensure the ideal environment for lectures. Comfortable seating will include flip up tables for taking notes or the use of tablet computers.


Proposed Fourth Floor 

Proposed Training Room

Training rooms are arranged within the mansard at fourth floor level. The floor provides 126 seats in 8 rooms arranged along the south side of the floor. Four rooms are inter-connected with acoustic movable walls so that they can accommodate larger training sessions.

 

(Proposed Training Room)

 

Access to all the rooms is arranged along the north side with a corridor, which is illuminated by dormer windows. Comfortable leather seating will be included for people to take care of emails while they wait to use a room.

The break out space is located within the central section directly connected to a small balcony overlooking Inner Temple Garden. It is illuminated by a large glazed rooflight creating a dramatic point of arrival. French doors open out onto a balcony with spectacular views over the Garden.


Below is a section of proposed external views: Proposed view from Temple Gardens; Proposed view from King’s Bench Walk; Proposed view from Church Court; and Proposed view from King’s Bench Walk showing the new Education and Training Centre.

To download the full presentation in PDF form, please click here.


Frequently Asked Questions

Q: When was the planning application submitted? 

The application was submitted on 31 January 2017

Q: How do I access the full planning application? 

The planning application is on the City of London Planning Department website here.

Q: How did the Inn agree on Project Pegasus?

Benchers met at a Bench Table on 21 October 2015 to discuss proposals to add an additional floor to the Treasury Building in order to develop an Education and Training Centre and additional facilities for the Inn. The Bench Table was followed by a vote which was scrutinised by the Reader and Reader-Elect. Governing Benchers voted to proceed with a re-development in the form of Option 2.

Q: How is Project Pegasus overseen? 

The project is overseen by the Pegasus Project Steering Group, chaired by Master Reader, Master Gloster. It is made up of the chair of each main Committee including Education & Training, Library, Estates, Garden, Finance, House and Catering. The group includes senior staff from each department plus members of the Bar Liaison Committee.

The recommendation of the Project Pegasus Steering Group that a planning application be lodged for the scheme in January was approved by the Executive Committee in December.

Q: What work has been done to address concerns about the Library? 

A considerable amount of progress had been made during the summer months of 2016 on refining the interior design for the Treasury Building. Thanks to the co-operation of departmental representatives and the skills of our architect, the concerns raised by individual departments have now been substantially met. In particular a less intrusive intervention into the Library as well as alternative book storage, in a large room in the basement immediately below the Library, has been achieved.

Q: What is Project Pegasus Scheme Two?

Education and Training, both of students and barristers, is the core purpose of the Inn and there is a recognised need to ensure that the Inn's facilities meet the demands of modern legal education. The development option approved by Governing Benchers will ensure that the Inn is able to fulfil its educational purpose by providing modern purpose-built facilities, including an auditorium and training rooms, to match the world class training which the Inn already delivers.

The Inn fully accepts that in creating these new facilities, we must ensure that the Library is able to continue to deliver all its core services, so that the Inn’s members continue to have access to our collection and receive the highly valued assistance of our library team.

Q: When were the Treasury Building and Hall built?

The Treasury Building and Hall in their current condition were completed in 1958 following the complete destruction of the previous buildings during World War II air raids.

Q: Which architect designed the Treasury Building and Hall?

The initial plans for the Treasury Building which hosts the Library were designed by Sir Hubert Worthington. Responsibility for the project was subsequently passed to T.W. Sutcliffe who supervised and is credited for the overall building and the Library.

Q: If the development of the Treasury Building goes ahead, what temporary arrangements will be made?

Work on identifying the alternative facilities needed to run the Inn during the construction phase, estimated to start in Spring 2019, has already begun and will be intensified once the planning application is approved.

The Inn will investigate all possible options to ensure the proper delivery of services during any closure. While such a major building project will lead to temporary disruption, the Inn will work to minimise this. Minimising disruption will be a major focus of the project steering group.

The Inn has a highly regarded and professional team of staff. The Inn will keep staff, members, tenants, residents and other interested parties updated as the project progresses.

Q: Can I read the decision by Historic England on the listing status of the current building?

Historic England have published their decision and it can be accessed via their Heritage Gateway website here.

Q: How can I stay up to date about project? 

If you would like to hear more about our plans for developing the Inn, please sign up for updates here: inrtm.pl/projectpegasusupdates

Updated: February 2017


 

Updates 

If you would like to hear more about our plans for developing the Inn, please sign up for updates here: inrtm.pl/projectpegasusupdates

Comments 

Comments can be sent to views@innertemple.org.uk